An & Lea

by Céline Delodder

04/02/2016

Het lijkt een dag zoals een ander, maar dat is het niet. Toch niet voor An en Lea. Want zij worden eens goed verwend. Omdat ze het verdienen.

Twee dames kijken elkaar onzeker aan als ze de tafel vol make-up zien. An (33) schraapt haar moed bijeen en gaat als eerste bij de visagiste. Haar mama, Lea (59), kijkt giechelend toe hoe haar dochter even de neus optrekt bij het schminken. “Spannend hé,” zucht ze. Voor haar is het zeker spannend. An heeft haar mama namelijk verrast met een make-over. Ze verdient het. Lea is verpleegster van opleiding, maar het beroep werd opzij geschoven voor An en haar broer Jan. De zorgende mama staat altijd klaar voor de kinderen, en heeft dan ook geen seconde spijt van de beslissing om huismoeder te worden! “Ook als ze wat ouder waren en voor zichzelf konden zorgen, vond ik het belangrijk er te zijn. Het is fijner om iemand thuis te hebben als je van school komt. Een leeg huis is maar eenzaam…” Lea kijkt trots naar An, die haar enthousiast richting de visagiste wenkt.

An vond het fantastisch dat haar mama altijd thuis was. Maar ze weet ook dat het leven als huismoeder anders is dan dat van een werkmens. En wanneer de kinderen uit huis gaan, wordt het huis leeg. Lea zet zich nu in voor vrijwilligerswerk – het zorgende is dus nooit weggegaan. “Mama heeft aandacht, behalve met zichzelf. Ze verdient de aandacht nochtans écht. Dus wilde ik haar eens in de watten leggen.” Hun quality time? Shoppen. Dat doen ze allebei erg graag, al wringt er ergens iets. Nooit durven ze eens uit de bol te gaan. Nooit durven ze. Eigenlijk vinden ze dat jammer. “Ik heb erg brede heupen,” mompelt An. Ze werpt een vluchtige blik naar Lea, die schouderophalend zucht dat het allemaal in haar hoofd zit. “Mama is nochtans ook geen moedige hoor, ze pakt altijd hetzelfde uit de rekken.” Schuldig lachje van Lea. Overtuigd dat haar mama heel wat meer kan dragen, wilde An haar een make-over geven.

Het e5-team ontvangt hen met open armen. Legt hen in de watten. Maakt het gezellig. De verbazing is groot wanneer An en Lea zien hoeveel mensen bij een shoot zijn betrokken. Sandra, de styliste, begroet het tweetal met een vrolijke lach. De dames worden bedolven met handige tips en tricks. Met complimentjes. “Die glimlach als ze zichzelf zien, daar doe ik het voor. Onzeker, schuifelend uit dat pashokje komen en dan beseffen dat ze stralen. Da’s fantastisch, toch?” Lea wrijft trots over haar benen. Ze houdt niet zo van haar benen. Lelijke knieën vindt ze. De strakke broek die Sandra haar geeft, zou ze nooit kiezen. Tot nu. Ze is er blij mee. Gelukkig. Verrast. “Ik heb het model en de maat al onthouden hoor,” knipoogt ze. Ook An is blij. Blij dat haar mama blij is. Maar ze fronst al snel de wenkbrauwen als ze haar outfit krijgt. Niet veel later stapt An vanachter het gordijn. Blij, verrast. Zoals haar mama. “Ik had schrik dat dit mijn heupen zou verbreden. Me lelijker zou maken. Ik zat precies goed fout. Mooi hé mama?” Lea knikt instemmend. Tijdens de shoot wordt er veel gelachen, gegiecheld en gek gedaan. Tussen het poseren worden hun neuzen bepoederd, trekt Sandra de kleren nog wat goed en geven moeder en dochter elkaar eens een speelse stoot.

“Vandaag was echt leuk,” besluit Lea. “Mijn dochter had gelijk: dit had ik echt nodig. Samen genieten. Nu weet ik bovendien ook welke kleren me goed staan, durf ik meer. Echt super!” An lacht naar haar mama. Content dat Lea zo heeft genoten. Want daar geniet An van. De dames kunnen niet wachten om Sandra’s tips te gebruiken bij hun volgende winkeluitstap. Als ze ons uitwuiven, stralen ze. Wat zien ze elkaar graag, en wat zien ze zichzelf graag. En misschien net iets meer met de juiste outfit. Niet?

Jouw verhaal op de blog? Stuur ons een mailtje, samen met een foto, op stories@e5mode.be, en wie weet straal jij binnenkort even fel als An en Lea!

75