e5 mode werd e5 ode (aan jezelf)

by Céline Delodder

17/02/2016

Dat onze klanten zichzelf graag zien, dat is duidelijk. Want WAUW, al die liefde. Bedankt voor al jullie verhalen. Fantastisch gewoon!

Onze jury heeft oprecht genoten van al jullie inzendingen. Tien brieven kiezen was dan ook niet zo evident. Maar het is gelukt. Dit zijn de winnaars van onze Valentijnwedstrijd:

 

Nederlandstalige winnaars

Ode van Hilde A. 

Lieve Hilde,

Ik wil je even in de bloemetjes zetten. Op 6 oktober 2015 werd je opgenomen in het ziekenhuis voor een operatie…alles liep echter niet zoals gepland.  Op 8 oktober verliet je de intensieve afdeling met een verlamd rechterbeen.  Daarna volgden 5 lange weken van pijn, machteloosheid, vastberadenheid om terug te willen stappen, en vooral de aanhoudende vraag om naar huis te mogen, naar je twee kindjes.  Omdat ze je wilskracht zo bewonderden, kreeg je de toelating om verder thuis te revalideren vanaf half november. Je was zo blij, alhoewel het confronterend was…niet mee vlug een shopke (naar de E5) kunnen doen, je niet alleen kunnen wassen, niet kunnen koken.  Maar je was er voor de kinderen, je was aanwezig in het gezin en dat maakte iedereen gelukkig.  Ondertussen ben je er in geslaagd om weer te kunnen stappen en heb je de rolstoel buiten gezwierd.  Je wil alles op alles zetten om de mogelijkheden die er nog zijn uit te putten en hoopt vlug terug weer met de auto te kunnen rijden.  Voor deze verbeten en vastberaden strijd, voor de vele traantjes die er vloeiden maar je doorgedreven moed, verdien je een extraatje.

Ode van Ingrid H.

Aan mijn allerliefste ik,

Hoeveel jaren mag ik me nu al de jouwe noemen? Je verblindende schoonheid doet me nog steeds duizelen, daarom ben ik tijdens al dat draaien de tel kwijtgeraakt. Je vergeeft het me vast en zeker, want ik heb altijd vol overgave lief en leed met jou gedeeld. Het leed was uiteraard voor jou terwijl ik het lief overhield voor mezelf. Maar wel mooi in de helft. Zo heb ik het graag.

Hoeveel keer ben ik al in jouw ogen verdronken? Telkens als ik talloze uren naast jou mocht doorbrengen, kon ik niet wachten om naar die kast te spurten, met als doel twee glaasjes te halen en te vullen met heerlijke bubbels. Want die waren nodig om het naast je uit te houden. Dan vergat ik die scheve blikken van je en al die miserie verdrinken, aan meer dacht ik op die momenten niet.

Hoeveel liefdesbrieven heb ik reeds naar jou geschreven? Inderdaad, geen enkele. Daarin raken we de tel niet kwijt. Je weet dat ik niet de beste schrijver ben.
Je weet ook dat ik van een grapje hou. Je weet ook dat ik je nu flink in de maling heb genomen…

Want, allerliefste ik, de waarheid is deze: ik deel al jaren met overgave lief én leed met jou, ik verdrink met mate maar ook met groot plezier in jouw sprankelende ogen en deze allereerste liefdesbrief naar jou toe sluit ik af met de enige echte waarheid:

Ik zal ons voor altijd aanbidden en of je dit echt nog gelooft laat ik in het midden.

Kusje van de allerliefste ego. Jij bent mijn ik en ik hou van ikzelf.

Ode van Ine V.D.W.

Mijn liefste spiegelbeeld,

Elke dag weer, zie ik jou.
Als ik wakker wordt, zie ik je gezicht en halfgesloten ogen in het scherm van mijn gsm, terwijl ik nog maar een keertje het alarm snooze. Meestal voel ik me eerst een beetje schuldig, maar bij het zien van jouw ogen, realiseer ik me dat we het nodig hebben!

Wanneer ik dan uiteindelijk uit bed klouter, zie ik jouw weerspiegeling in het raam, vervolgens in de badkamerspiegel, en uiteindelijk in de mok zwarte koffie of de thee waarvan we dan samen genieten.

Telkens ik op straat een weerspiegelend object passeer, kan ik het niet laten om jou te bewonderen. Je bent mijn wederhelft, mijn soulmate (hoewel foto’s zogenaamd geen ziel hebben, kan ik toch uren naar jouw foto staren, vol bewondering).

Als ik dan vervolgens in de les zit, hoop ik steeds op een plaatsje bij het raam, om jou te aanschouwen, en als me dat niet lukt kijken we samen naar onszelf in de webcam van mijn laptop.

Toen ik jou het eerst zag, waren jouw ogen vol verwondering, en wanneer ik jou het laatst zal zien, zullen de mijne dat ook opnieuw zijn.

Je bent mijn engel, mijn bengel. Wat wij hebben is dan misschien een liefde-haat relatie, maar dat zijn de meest passionele.

Ik wou alleen maar zeggen, ik hou van je.

Ode van Luc B.

Je mag van jezelf houden
er zijn genoeg andere dingen om voor te rouwen
Je mag om jezelf geven
ik ben zeker, in ieder zit iets moois verweven

Het is je binnenkant die telt, die er toe doet
als je moet doen wat iedereen verlangt ben je nog even zoet
je moet niet vermageren als je je goed voelt
moet geen woorden zeggen als je ze zo niet bedoelt
enkel omdat een ander dit doet
enkel omdat men denkt dat het zo moet

wees jezelf, zo heb ik je graag
hou van jezelf, begin het liefst nog vandaag.

Ode van Evelyn D.J.

Lieve Ik,

Wat ben ik trots op je. Hoe je de afgelopen jaren, maanden, dagen hebt doorstaan, hoe je je door de donkere momenten heen hebt gesleept en hoe je vanochtend je ogen en de gordijnen open deed omdat je de zon erachter voelde stralen.

Wat ben ik trots op je, op hoe goed je voor jezelf kunt zorgen terwijl je dacht dat je dat niet kon, op hoe goed je naar jezelf hebt leren luisteren en hoe je steeds beter leert om ook dat te doen wat je nodig hebt. Wat ben ik trots op hoe je alleen durft te zijn, alleen met jezelf en de ruimte die er dan om je heen is te vullen met liefde, alleen maar liefde, alleen maar voor jezelf.

Want jeetje, wat houd ik van je. Ik heb het de laatste tijd niet vaak genoeg gezegd of het je laten voelen en dat spijt me. Ik beloof dat ik beter voor je ga zorgen, dat ik eerder naar je zal luisteren, dat ik nog meer mijn best zal doen om je te laten stralen, om je blij en gelukkig te laten zijn. Ik ben zo trots op wie je bent geworden, op wie je bent en hoe je steeds beter weet wie je nog zou willen zijn. Wat ben ik trots op hoe ver je bent gekomen en hoe ver je nog wilt gaan, ik ben zo trots op wat je allemaal nog wilt bereiken. Waar je allemaal nog van durft te dromen, hoe je durft toe te geven dat je geen idee hebt hoe maar er wel volledig op vertrouwt dát het een keer gaat gebeuren.

Ik zeg het niet vaak genoeg, lief, en ik vergeet het ook nogal eens te voelen. Wat is het fijn om er eventjes bij stil te staan, vind je niet, even samen te kijken naar wat ons zo één maakt. Wat ben ik trots op je, wat houd ik van je en wat ben ik blij dat je er bent. Wat ben ik trots dat ik je ben.

Ode van Greet V.H.

Lief Greteke,

Greteke, ja, zo werd je genoemd toen je nog klein en koddig was, maar dat is inmiddels meer dan 65 jaar en minstens evenveel kilo’s geleden, maar zou je daarom minder lief moeten zijn? Ach neen, in dat klein, lief Greteke zat toen al de geweldige vrouw die je geworden bent en die je nog steeds bent. Ja ik weet het, zelf zie je dat allemaal niet zo duidelijk, meestal ontbreekt het je aan een positief zelfbeeld, maar dat is volledig onterecht. Kijk maar naar al je geweldige prestaties, 6 geweldige kinderen heb je gedragen, gekoesterd en opgevoed en al de kansen tot ontplooiing gegeven die binnen de mogelijkheden lagen. Je hebt ze op het hart gedrukt in zichzelf te geloven maar paste dat niet altijd toe wat jezelf betreft.

Niettemin heb je toch ook vaak je eigen creativiteit bot gevierd en veel gepresteerd met je schrijvers, teken en schilderstalent, en dit ondanks de ziekte die je bijna je hele leven al meedraagt en die elk onderdeel van je leven beïnvloedt. Ondanks dat maak je buiten je kinderen en kleinkinderen ook nog steeds de liefde van je leven gelukkig en dit al 45 jaar lang. Ik breng het je maar even in herinnering omdat jij best trots mag zijn op jezelf! En zoals Jezus het al 2000 jaar geleden heeft gezegd: “Bemin je naaste als jezelf”! Dus is het heel terecht om van jezelf te houden, dáár begint het juist bij! Vergeet dat nooit meer hé, lief Greteke, ik wens je nog heel veel liefde en geluk toe, en vooral Gods zegen!

Greet

Ode van Tijl G.

Liefste Tijl,

Ik zit hier en probeer je te schrijven hoe veel ik voor je voel, alleen ik kan de woorden niet vinden.
Ik kan alleen denken “Ik hou van jou”.
Ik hou van jou omdat je het beste in me naar bovenbrengt.
Telkens als ik in je ogen kijk, slaat mijn hart op hol.
Ik geniet van de dingen die we samen doen en van de tijd die we samen door brengen.Soms voel ik me verloren en eenzaam. Maar wanneer ik bij jou ben, voel ik me veilig.

Je warme stem kalmeert me en je sterke armen om me heen geven me een veilig gevoel.Je geeft me het gevoel van liefde, het gevoel van nodig zijn.
Maar wat veel belangrijker is, je geeft me het gevoel dat je me aantrekkelijk vind.
Jij bent mijn beste vriend, mijn minnaar en mijn boezemvriend.
Wij zijn gemaakt voor elkaar. Wanneer ik zeg “Ik hou van jou”, dan bedoel ik echt voor altijd!
Ik hou van jou.
Fijne Valentijnsdag,

Je ValenTijltje

Franstalige winnaars

Ode van Martine D.

Ma très chère

Il y a maintenant plus de cinquante ans que nous cohabitons et je ne n’ai jamais pris la plume pour te dire combien tu es formidable.
Tu as été une fille extraordinaire pour ta maman, tu l’as  accompagné à merveille pendant sa maladie. Pour tes filles , tu  a été une mère d’exception, toujours prête à rédiger une dissertation , à leur place , à rédiger un mot d’excuses. Aujourd’hui qu’elles volent de leurs propres ailes , tu es  les accueillent  toujours autour d’un excellent  repas  concoctés par des tes soins  et tu es leur dog sitters  préférée .

Ton mari  a énormément de chance de t’avoir rencontrée , personne  d’autres d’ailleurs n’aurait eu la patience de le supporter autant d’années.
Pour ton amie, tu es disponible et vous vivez une  magnifique amitié. Dans ton travail, toi la bibliothécaire, tu te donnes à fond , essayant de satisfaire  au mieux tout tes lecteurs. Les enfant adorent tes animations, il est vrai que tu racontes merveilleusement les histoires. Quand tu vas faire ton shopping chez E5 mode , tu es très belle et plus pétillante que jamais,tu resplendis , tu es très femme. Alors ma très très chère Martine , continue et surtout reste comme tu es. On t’aime comme cela.

Ode van Evelyne C.

L’amour de moi-même, le rêve de tout gourmand de la vie !

Recette pour 1 personne
Temps de préparation toute une vie et bien plus

Versez deux doigts de beauté
Ajoutez une dose de câlins et de tendresse
Délayez en versant doucement de délicieux fous-rire
N’oubliez surtout pas d’assaisonner d’aventures et de découvertes
Parsemez de petits morceaux de vie de famille, tout simplement
Travaillez doucement le mélange en passant de l’enfance à l’âge adulte
Saupoudrer d’amour

Verser le mélange dans le plus joli des moules : moi

Et déguster avec bonheur !

Ode van Helena L.

Je t’aime beaucoup tu sais….moi, ce doit être la première fois que je l’écris. Je t’aime depuis si longtemps, je t’ai aimée dès que je t’ai rencontrée il y a déjà 58 ans.
Et pourquoi je t’aime ? Facile.Peut-être parce que je n’ai pas le choix, je dois vivre avec toi, donc autant t’aimer. Je me rappelle qu’une ou l’autre fois, j’ai voulu te quitter mais ça n’a duré qu’un instant, la vie et l’amour sont les plus forts. Je t’aime pour ta joie de vivre, pour tes éclats de rire. Mais quand  tu ris toute seule, je suis un peu gênée, qu’est ce que les gens doivent penser. Peu importe, il vaut mieux faire envie que pitié.Je t’aime pour ton enthousiasme, tu es toujours partante pour une nouvelle aventure, et force est de constater que tu entraînes du monde à ta suite ; je crois qu’ils t’aiment aussi.

Je t’aime pour ta curiosité, tu n’en connais jamais assez et tout ce que tu découvres t’émerveille, que c’est gai de vibrer avec toi.

Je t’aime pour ton professionnalisme, ce que tu fais, tu le fais bien, trop bien. Et parfois cela t’épuise, alors comme je veux te garder longtemps, prends soin de toi.

Je t’aime pour le bonheur que tu distribues autour de toi, pour ces attentions envers les autres, pour ce don de toi sans compter. Donne, donne encore mais gardes en un peu pour toi, tu le mérites aussi.

Je t’aime aussi pour cet esprit caustique que tu aiguises avec l’âge, sûr que ça ne plaît pas à tout le monde mais moi j’aime bien.

Je t’aime aussi beaucoup quand  tu fais la fête , les fêtes sont variées en style ,entre le carnaval, les festivals dans les Balkans, le déjeuner de Pâques…tu es toujours
étonnante ; la prochaine doit déjà être pour bientôt…chuuut laisse moi la surprise.

Je t’aime parce que tu es unique, multiple, surprenante, comique, humaine…..et bienveillante.

68