Een hart van goud

by Sandra

22/12/2015

Myriam leest voor in de bibliotheek aan kleine kinderen. Dit geeft haar heel veel energie en vreugde!

 “De reacties van de kinderen geven me zoveel energie”

Myriam Verhoeven

Leeftijd: 60 jaar

Relatie: getrouwd met Carolus

Beroep: gepensioneerd bankbediende

“Ik heb altijd graag gelezen. Vanaf het moment dat ik van letters woorden kon maken, verslond ik boeken. Het is een familietrekje: mijn vader las tot vijf boeken per week. Ook mijn oma was een groot liefhebber. Dat vond mijn opa dan weer tijdverlies; een boerin moest werken en niet lezen… Hij was zelf analfabeet en dus las ik hem vaak de krant voor.

Later ging ik regelmatig babysitten en ontdekte ik hoe leuk het was om kindjes voor te lezen. Ook mijn neven en nichtjes – ik heb zelf geen kinderen – kropen regelmatig op mijn schoot om verhaaltjes te horen. Zo gezellig!”

Actie & reactie

“Eind juni werkte ik mijn laatste dag als bankbediende. Ik wist dat ik de vrijgekomen tijd wou benutten met vrijwilligerswerk. Het idee om voorlezer te worden, sprak me onmiddellijk aan en al snel werd ik gecontacteerd door bibliotheek De Bist in Wilrijk. Sinds een aantal maanden komen kindjes tussen 4 en 8 jaar regelmatig naar mijn verhalen luisteren.

De eerste keer was wennen. Vroeger was het aanbod kinderboeken niet danig groot, nu kan je werkelijk alle richtingen uit. Tekst en tekening staan op gelijke voet, wat ik prachtig vind. En zowat alle verhalen lokken interactie uit. Dat maakt het zo tof!”

Nostalgie

“Ik vind het zo belangrijk dat kinderen kennismaken met boeken. Even helemaal weg van de realiteit, op verkenning in een fantasiewereld. Een boek stelt je in staat even te vergeten, tegelijk verrijkt het je wereld.

Trouwens, ik heb het plan om voor jong én oud voor te lezen. Binnenkort volg ik een workshop, daarna is het de bedoeling dat ik in zorghuizen praatgroepen ga leiden. Ik zal in kleine groepjes een tekst voorlezen, en dat is dan het vertrekpunt om samen te praten, herinneringen boven te halen of meningen te formuleren. Ook daar kijk ik enorm naar uit!”

 

Heeft u ook een leuk verhaal dat u met ons wilt delen? Laat het ons weten en wie weet contacteren we u binnenkort!

16