Wij willen jouw oude kleding #interview

by Sandra

16/03/2016

Al 14 jaar. Al 28 edities. Zolang brengen jullie je oude kleding al binnen bij e5. Chapeau! Samen hebben we verschillende goede acties gesteund en ondersteund. Maar hebben we ook al vele kleerkasten opgeruimd. En natuurlijk steunen we jullie goede daad graag met een leuk extraatje. Niets dan goeds dus, onze grote Oxfam-inzamelactie.

e5-klant Meike (35) heeft e5 een paar jaar geleden ontdekt dankzij een vriendin en sindsdien pleziert ze ons regelmatig met een bezoekje. “Telkens als ik binnenwandel bij e5 word ik meteen blij”, aldus Meike, “vlug even binnenspringen op weg naar huis maakt m’n dag”. Dit voorjaar ruimt ze voor de zesde keer al haar kleerkast ten voordele van Oxfam. Wij belden haar even op.

We beginnen met een evidente vraag: waarom doe jij mee aan onze Oxfam-inzamelactie?
Sowieso houd ik elk voorjaar een grote lenteschoonmaak in m’n kleerkast. Ik vind het wel leuk om te weten dat de kleren die ik niet meer aantrek, naar het goede doel gaan. Zoals bijvoorbeeld nu naar de vluchtelingen.

Waar blijf je de kleren halen om in onze zakken te stoppen?
Met een dochtertje van drie jaar in huis dat groeit als een kool, kan ik natuurlijk wel al wat verzamelen. Dit jaar zal ik misschien wat meer zakken kunnen vullen voor Oxfam, want – ik geef het niet graag toe – mijn man en ik zijn enkele kilootjes aangekomen en dus niet alles past nog.
Elk seizoen vul ik mijn kleerkast opnieuw aan. Al moet ik wel zeggen dat ik vooral een praktische shopper ben. En één à twee keer per jaar trakteer ik mezelf dan eens op iets wat ik anders niet snel zou aandoen.

Zoals? We zijn niet benieuwd hoor.
Een chic kleed of onlangs een lange rok bijvoorbeeld. Dat is iets wat ik niet vaak draag, maar af en toe mag het wel specialer zijn. En als je dan complimentjes krijgt in de winkel (en thuis) dan is de keuze snel gemaakt.

De lenteschoonmaak: me-time met mijn kleerkast

Hoe begin je aan je grote lenteschoonmaak?
Dat is al een vaste routine geworden. Ik neem dan een dagje verlof op vrijdag, zodat ik lekker alleen thuis ben. Ik richt m’n kleerkast altijd per seizoen in dus duik ik er dubbel in. Al wat ik de laatste drie maand niet heb gedragen, haal ik eruit. Wat ik niet ga missen mag ook weg. Voor ik het weggeef mag eerst mijn zus kiezen uit die kleding. De rest gaat – mooi opgevouwen – in zakken voor e5.

Zo heb ik onlangs een leuk bloesje met bloemetjes gekocht bij e5. Tijdens m’n grote schoonmaak kwam ik in m’n zomerkleerkast een ander bloesje tegen dat wel erg goed leek op m’n nieuwe aanwinst. Duidelijk dat ik fan ben van de print!

Wat vind je ervan dat e5 samenwerkt met Oxfam voor de inzamelactie?
Ik vind het echt leuk dat een commerciële organisatie zoals e5 samenwerkt met een ngo zoals Oxfam. e5 is niet verplicht om dit te doen, maar het geeft aan dat zij wel een menselijk karakter hebben.

Overtuigt de samenwerking met Oxfam jou om mee te doen?
Oxfam is een heel gekende organisatie waar je in de media toch ook wel vanalles van meepikt. Het lijkt me een correcte organisatie te zijn. Weten dat mijn oude kleding andere mensen kan helpen, geeft me het gevoel dat ik iets goeds doe. En natuurlijk is de aankoopcheque die je krijgt ook leuk meegenomen.

Wat zou jij zeggen aan onze lezers die nog niet meedoen aan onze grote inzamelactie?
Gewoon meedoen! Je helpt er niet alleen Oxfam en andere mensen mee, maar ook jezelf. Want ja, jezelf trakteren op nieuwe kleren met korting is altijd wel leuk, niet?

Je hebt Meike gehoord. Beter kunnen we het zelf niet zeggen. Kleding inzamelen voor het goede doel is goed voor iedereen.

41