e5 maakt werk van gezondheid op de werkvloer

by Céline Delodder

20/03/2017

Midden 2016 startte modeketen e5, naar aanleiding van een bevraging bij de medewerkers, met een intern project rond welzijn en gezondheid. Het eerste half jaar was een succes. Naast het bewustmaken van het belang van een gezonde levensstijl van haar werknemers werden tal van activiteiten georganiseerd. Zowel binnen als buiten de werkuren probeert e5 haar medewerkers aan te moedigen om te kiezen voor een actieve en bewuste levensstijl.

Gezonde voeding en beweging

Gezonde voeding en voldoende beweging vormen de fundamenten van het nieuwe beleid. De werkgroep organiseerde een gezond ontbijt voor alle medewerkers in het hoofdkantoor en tijdens een healthy lunch werd een uitgebreide sessie gegeven over het belang van goede voeding. In oktober lanceerde de werkgroep dinsdag-soepdag. Werknemers kunnen elke dinsdag voor € 1 een kommetje soep consumeren – vers gemaakt door collega’s. Samen met de tweewekelijkse sport@work sessies, waarbij wie wil na het werk een uurtje kan sporten met een sportcoach, is dit de actie die op het meeste succes kan rekenen. Ook buiten de werkuren zijn er initiatieven om meer te bewegen. Zo liep een e5-team in september mee met de ballonloop in Sint-Niklaas en deden eind december 30 enthousiaste collega’s mee aan de Warmathon van Studio Brussel.

Oog voor mentale gezondheid

Een gezond lichaam is natuurlijk maar één van de factoren om effectief een gezond leven te leiden. Daarom stuurt het nieuwe beleid er ook op aan om de geest gezond te houden. De eerste mindfulness workshops waren een groot succes en zetten de deur open voor meer. Dat het beleid succesvol is, ziet de modeketen vooral aan het steeds stijgende aantal deelnemers per activiteit. De toekomst ziet er dan ook heel positief uit: het gezondheidsbeleid wordt niet alleen verder gezet maar ook uitgebreid. Zo gaan er sessies plaatsvinden waarin het e5-personeel tips meekrijgen om met stress om te gaan en een burn-out zowel te herkennen als te voorkomen. Daarnaast gaat er in 2017 meer aandacht worden gegeven aan ergonomie, toch wel een belangrijke factor binnen een kantooromgeving. De retailer wil haar gezondheidsbeleid graag doortrekken naar de winkels en samen met de winkelmedewerkers activiteiten organiseren. In januari vindt de eerste activiteit plaats waar alle medewerkers en hun gezin aan kunnen deelnemen, namelijk een uitgebreide wandeling in de bossen.

Het beleid wordt bottum-up bepaald, door enkele werknemers vanuit alle afdelingen. Op die manier heeft iedereen inspraak en een direct contactpunt indien er vragen zijn, of indien iemand een voorstel heeft om het beleid te verbeteren. De wensen, klachten en vragen van de medewerkers worden zo goed als mogelijk vertaald naar een alomvattend gezondheidsbeleid waar iedereen baat bij kan hebben. 2016 wordt dan ook afgesloten met een leuk en gezond cadeau voor alle werknemers: een stappenteller, zodat iedereen kan bijhouden hoeveel ze dagelijks bewegen en waar er nog verbetering nodig is.

0