Modeketen e5 zamelt 415 ton kleren in voor Oxfam

by Céline Delodder

04/04/2017

Modeketen e5 zamelde dit voorjaar 415 ton kleding in om projecten van Oxfam-Solidariteit te steunen. De kledij wordt verkocht in de tweedehandswinkels van Oxfam en de opbrengst daarvan gaat naar de tientallen projecten van de ontwikkelingsorganisatie. Het is inmiddels de 30ste keer dat e5 een inzamelactie houdt ten voordele van Oxfam.

De 415 ton kledij werd ingezameld tussen 13 en 18 maart en was zo goed voor een stijging van 10 ton in vergelijking met de editie van het voorjaar van 2016. Tijdens de actie kunnen e5-klanten oude kledij inleveren bij vrijwilligers van Oxfam die post vatten in de winkels. Per zak oude kleding, kregen de klanten een aankoopcheque van 10 euro. De ingezamelde kledij wordt door Oxfam verkocht in haar tweedehandswinkels. De opbrengst daarvan dient om de meer dan honderd ontwikkelingssamenwerkingsprojecten van de organisatie te ondersteunen. Voor deze editie werd een project in Mali in de kijker gezet. Het project draagt bij tot het verminderen van de genderongelijkheid in het land. Om dat doel te bereiken, assisteert Oxfam een vereniging van vrouwelijke voedselproducenten die wil opgenomen worden in de Unie van Landbouwcoöperaties (URCAK). De Unie en Oxfam steunen samen projecten voor de economische ontwikkeling van vrouwen.

Kwaliteitskledij

De samenwerking tussen Oxfam en e5 is al aan zijn 30ste editie toe. Twee keer per jaar, zowel in de lente als in de herfst, vindt de inzamelactie plaats. De samenwerking tussen de modeketen en de ontwikkelingsorganisatie begon al in 2002 en loopt sindsdien als een trein. “De inzamelactie bij e5 is voor ons hét voorbeeld van hoe een samenwerking tussen een bedrijf en een organisatie als de onze hoort te lopen”, zegt Frédéric Van Hauteghem, marketingverantwoordelijke tweedehands van Oxfam-Solidariteit.  “Al sinds het begin is deze actie een succes, het is de belangrijkste inzamelactie voor kleren die wij doen. Bovendien is de kwaliteit van de ingezamelde stukken altijd zeer hoog.”

Sociaal ondernemerschap

Bij e5 is de actie een traditie geworden, die op alle steun van het hele bedrijf kan rekenen. “Ik ben enorm trots op de ongelooflijke inzet voor de Oxfam-inzamelactie bij onze medewerkers in de winkels”, zegt CEO Ronald Boeckx. “415 ton herbruikbare kleding verwerken op één week tijd is een zeer grote logistieke uitdaging, die elk seizoen opnieuw met veel enthousiasme opgenomen wordt, ondanks het feit dat de actie erg arbeidsintensief is. De actie leeft ook bij onze klanten, want we zien dat de oude kledij vaak onberispelijk wordt afgeleverd, netjes gewassen, gestreken en opgeplooid.”

Bovendien draagt de actie bij tot het sociaal ondernemerschap bij e5. “Voor ons is dit een uitstekende manier om een zinvolle bijdrage te leveren aan de maatschappij”, zegt Boeckx. “De actie is in de loop der jaren uitgegroeid tot een familiegebeuren. Vaak zijn dezelfde Oxfam-vrijwilligers al jaren aan de slag in dezelfde winkel. Ook dat zorgt ervoor dat iedereen met hart en ziel meewerkt.”

0