Tencel: milieuvriendelijke & luxueuze stof

by Céline Delodder

09/06/2017

Ken jij de luxueuze stof Tencel al? Dit milieuvriendelijke materiaal voelt even zacht als zijde aan en is even koel als linnen – exclusief hoog prijskaartje. Tencel is eigenlijk de merknaam voor Lyocell, een kunstmatige vezel die gemaakt wordt van houtpulp. Zo ‘draag’ je letterlijk een steentje bij tot het milieu!

Dit zijdezachte materiaal is enorm vochtabsorberend: de vezel neemt tot wel 50% meer vocht op dan katoen. Vocht wordt gelijkmatig in de vezel getrokken waardoor bacteriën er geen huis in kunnen houden. Zo wordt ook zweet beter geabsorbeerd en blijf je fris ruiken. Dit betekent meteen ook dat huidirritatie wordt voorkomen. Mensen met een erg gevoelige huid kunnen dus zonder zorgen de stof dragen. Extra bonus? Ook kleur wordt beter opgenomen en vervaagt minder snel, mits goed onderhoud natuurlijk.

Laat ook dat net zo gemakkelijk zijn: met een fijne-was-programma behoud je de kwaliteit van je kleding (en belast je het milieu heel wat minder). Bovendien kreukt Tencel niet zo snel als eender welke natuurstof en is het materiaal even stevig als polyester. De vezel staat daarnaast gekend als temperatuur regulerend. Zo houdt je kleding je koel in de zomer en warm in de winter. Tencel is dus zelfs budgetvriendelijk – je kan je kleding namelijk het hele jaar door dragen.

De vezel wordt geproduceerd door een Oostenrijks bedrijf: houtsnippers van eucalyptusbomen uit duurzame bossen worden verwerkt tot een biologisch afbreekbare stof. De productie van de biologisch afbreekbare stof gebeurt volgens een “closed-loop” systeem, wat betekent dat meer dan 99% van het niet-chemische oplosmiddel en gebruikte water opgevangen en hergebruikt wordt. Dit alles maakt Tencel meteen tot een erg milieuvriendelijk materiaal, in tegenstelling tot bv. viscose.

Ook bij ons vind je al verschillende stuks in Tencel. Duurzaamheid speelt een steeds groter wordende rol in onze productieprocessen – het gebruik van biologisch afbreekbaar materiaal past dan ook perfect binnen deze visie.

Shop onze Tencel stuks
16